Zašto psi grebu po tlu nakon velike nužde?

Svaki vlasnik psa (pogotovo mužjaka) zna da njegov ljubimac, nakon  što je obavio veliku nuždu, učini nekoliko snažnih pokreta grebanja po zemlji. Pas se malo udalji od mjesta gdje je ispustio izmetinu, a onda, snažnim pokretima prednjih i pogotovo stražnjih nogu, kao da pokušava zatrpati izmet. Ponekad se ovaj ritual grebanja po zemlji obavi nakon uriniranja, ali to se događa mnogo rjeđe.

Prtomatranja su pokazala da vukovi kad žive u slobodnoj divljini, raskopavaju tlo pokraj izmeta na prostoru od nekoliko četvornih metara. Na taj način oni ostavljaju upadljivu vizualnu oznaku zajedno s mirisnom oznakom, signalom, što ih daje sam izmet. Psi koji grebu po gradskom pločniku ne ostavljaju naravno nikakvu vidljivu oznaku, ali to je njihov peh, jer o tome ne znaju ništa. U nekom prirodnijem okolišu ostavili bi na taj način neusporedvio vidljiviji signal.

Osim toga, zna se da se jedine efikasne lojne žljezde koje posjeduje pas nalaze između njegovih nožnih prstiju. Ako grebe nogama po tlu, pa makar to bio asfalt, pas zapravo daje još jedan osobni miris mirisu izmeta.. U mirisima bogatom svijetu pasa lako je moguće da ovaj dodatni oblik obilježavanja mirisom priopćava neke svoje vlastite poruke. A kad to znamo postaje nam još jasnije zašto psi tako rado odlaze  na šetnje.