Zašto psi tako mnogo dahću?

Ljudi dahću nakon što su u trku uhvatili autobus, ali ni jedan čovjek ne dahće tako mnogo i tako jako kao pas. Psi često dahću čak i onda dok su dugo bili potpuno nepomični. Ako psu postane vruće, on isplazi jezik, pusti ga da mu visi iz njuške, a onda odmah započne brzo i snažno dahtanje, koje nam je svima i te kako dobro poznato. Dok to radi pas neprestano ovlažuje jezik da bi tako držao korak s procesom isparivanja sline koji je ključ mehanizma hlađenja njegova tijela. Pregrijani psi piju više vode nego inače u normalnim okolnostima, da bi tako održavali proces snabdijevanja površine jezika tekućinom. Kad ovaj mehanizam kojim slučajem ne bi postojao, mnogi bi psi ljeti uginuli od toplotnog udara.

Zašto je psima potreban upravo mehanizam dahtanja u reguliranju tjelesne toplote? Odgovor na ovo pitanje daje nam anatomija njihove kože. Za razliku od nas psi nemaju znojne žljezde na tijelu nego samo na tabanima. Mi možemo brzo gubiti toplinu jakim znojenjem čitavog tijela, a psi ne mogu.

Zanimljivo je da je svaki od naša tri najprisnija životinjska prijatelja – konj, mačka i pas –razvio drugačiji mehanizam rashlađivanja tijela. Kad joj je vruće mačka se žestoko liže po čitavom tijelu i služi se slinom kao agensom hlađenja. Konji se obilato znoje, jednako kao i mi. Psi dahću.