Savjetovanje je organizirano ispred Odjela za male životinje i kućne ljubimce-HVK-a. To je prvi edukativni skup organiziran ispred ovog Odjela, koji bi uz jednu zajedničku potporu svih zainteresiranih u hrvatskoj veterinarskoj praksi trebao postati tradicionalan, te da bih tako stečena znanja i iskustva bila što primjenjivija u praksi.

Teme predavanja bile su:

1) alergije na hranu-koje je predavao poznati nutricionist Dr. sc Gabrijel Varga iz Slovačke (Košice).

Dr. Varga u svom je izlaganju opisao podjele alergijskih dermatitisa s posebnim osvrtom na dermatitise izazavane bjelančevinama i aditivima u hrani, te preporuke dijetetskog programa HILL´S-a dijetalne hrane za pse i mačke.

2) atopije i alergije na ektoparazite-tema koju je vrlo interesantno izložila Doc. Dr. sc. Ljiljana Pinter s Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, koja je jedna od vodećih dermatologa u Hrvatskoj.

Dr.Pinter u svom vrlo interesantnom predavanju ukratko je obrazložila razlike i sličnosti atopičnih i alergijskih dermatitisa, njihove podjele, kliničku sliku, terapije i primjere iz ambulantne prakse.

Specijalni osvrt napravljen je na dermatitise koje uzrokuju ektoparaziti, te njihova sanacija s FRONTLINE spot on-om, tvrtke MERIAL.

3) praktična primjena intrakutanog alergijskog testa na psu, kojeg je demonstrirao Mr. sc. Krunoslav Hrvačić iz Velike Gorice.

Kolega Hrvačić u svojoj ambulanti (AVA), već dugo vremena koristi intrakutani alergen test za pse (Artuvetrin test) u dijagnostici dermetitisa koji mu omogućava sigurniji pristup dijagnostici i terapiji dermatitisa.

Odaziv savjetovanju bio je velik, oko osamdesetak sudionika iz male i velike veterinarske prakse Hrvatske, te predsjednik udruge male prakse iz Bosne i Hercegovine.

Ovim putem izuzetno bih se zahvalio u ime naše ambulante i Odjela za male životinje i kućne ljubimce, 
sponzorima ZOO HOBBY i MERIAL-u
na svečano organiziranom i lijepom domjenku nakon predavanja.

Mario Milešević, dr. vet. med

PRVO SAVJETOVANJE 
VETERINARA MALE PRAKSE HRVATSKE

Prvo savjetovanje veterinara male prakse Hrvatske održano je 13.05.2000 godine,u Zagrebu.