NESRETNI PEKINEZER - AMPUTACIJA NOGE

Pekinezer Arči, smeđe žute boje, star godinu dana, doživio je prije tri mjeseca tešku prometnu nesreću. Automobil ga je udario u područje zdjelice i sakralnog dijela kralješnice. Pri tom je došlo do frakture zdjelice u području desnog kuka.

1

Na distalnom dijelu paralizirane noge došlo je do dubokog gangrenoznog oštećenja tkiva.

 2

S obzirom na teško oštećenje ishijadikusa i dubiozne prognoze odlučili smo se na amputaciju noge. Pas je anesteziran i pripremljen za operaciju (priprema operacionog polja).

3

Odlučili smo se na amputaciju u području sredine bedrene kosti, iako su povrede smještene distalnije. Smatramo da smo tako doveli do atrofije proksimalnog batrljka bedrene kosti i time smo smanjili draženje batrljka o okolno tkivo, a time i brže zaraštavanje i ugodniji postoperativni tok.

4

Prvo je napravljen kružni kožni rez u području koljena .Nakon toga otpreparirali smo mišiće, ligirali krvne žile i zaustavili i najmanja krvarenja. Bedrenu kost (femur) amputirali smo u srednjem dijelu dužine i zaustavili krvarenje.

5 Okolno otpreparirano mišičje smo navukli preko koštanog batrljka i spojili međusobno mišićnim šavom.
6 Kožu smo spojili okomitim U šavom kako bi dobili što veće nalijeganje kože i bolje žaraštavanje.
7 Kožnu ranu smo zaštitili atb.sprejom, i parenteralno aplicirali antibiotike. Postoperativno kroz pet dana pas je dobivao antibiotike, te su mu deseti dan nakon operacije odstranjeni kožni konci.

Tih dana Arči je veselo trčkarao na tri noge poput hrabrog malog patuljka, ne pokazujući se nimalo hendikepiran.