SPONDILOZA

Spondiloza je degenerativna bolest kralješnice koja se najčešće javlja kod domaćih mesojeda. Očituje se stvaranjem koštanih izraslina (osteofita) na ventralnim okrajcima trupova kralješaka. Koštane izrasline su u početku u vidu šiljaka, ali se s vremenom produžuju i mogu se spojiti s osteofitom susjednog kralješka. Najčešće se pojavljuju na poslijednim grudnim i prvim slabinskim kralješcima ili između poslijednjeg slabinskog kralješka i križne kosti (sakralizacija).

Spondiloza se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi svih pasmina pasa, ali najčešće kod njemačkih boksera. Koštane izrasline mogu pritiskivati na korjenove spinalnih živaca i uzrokovati jake bolove i poremećaje u pokretljivosti naročito stražnjih ekstremiteta.

Liječenje poremećaja koje uzrokuje spondiloza je najčešće simptomatsko. Daju se lijekovi koji sprečavaju upalu, sredstva protiv bolova i vitamini B-kompleksa za obnavljanje živaca. U teškim slučajevima, pristupa se kirurškom uklanjanju koštanih izraslina kako bi se smanjio pritisak na korjenove živaca.

1 sl012-02.jpg (17959 bytes) Rtg slika Thymura na kojoj su vidljivi osteofiti na poslijednjim grudnim i prvim slabinskim kralješcima.
2 sl012-01.jpg (28136 bytes) Thymur s vlasnicom u ambulanti.