LOV NA VEPRA

Posavski gonić Liso tog nedjeljnog jutra prilikom lova na divlje svinje doživio je svoj prvi bliski kontakt sa veprom. Prilikom ranjavanja vepra samca teškog oko 250 kilograma, Liso mu je pokušao zadati smrtonosni udarac. U tom trenutku zadobio je udarac kljovom u područje sternuma. Nakon par sekundi Lisin vlasnik je ponovno zapucao u vepra i usmrtio ga. Bio je to spas za iznenađenog Lisu koju do tada nije shvatio što mu se je desilo i što mu se je moglo desiti.
Lisin vlasnik sav krvav i u panici dojurio je u našu ambulantu i tako nam prekinuo lijepi nedjeljni doručak.Iz područja sternuma obilno je kapala krv a Liso je već pomalo teturao.
Lisu smo rehidrirali obilnim infuzionim otopinama,te intravenoznim hemostaticima zaustavili krvarenja.
Na području sternuma nalazila se velika razderotina kože i potkožnog tkiva, ali na svu sreću nije oštečena pleura i perikard, što se obično dešava kod takvih povreda.
Rana je bila zagađena zemljom i šumskim liščem te smo Lisu podvrgli intenzivnoj antibiotskoj terapiji(i/v metronidazol i s/c ceporeks inj.), te ATS.
Nakon stabilizacije pacijenta i nadomjestka tekućine Lisu smo anestezirali (atropin,sedalin,narketan),i pripremili za operaciju (brijanje,čiščenje i odmaščivanje,dezinfekcija operacionog polja).
Razderotina-lateralno.
Obrezivanje i uklanjanje nekrotično oštečenih dijelova kože i potkožja.
Kolegica Maja s punom ozbiljnošću pokušava rastegnuti "tijesnu kožu."
Šivanje i rekonstrukcija potkožja.
Rekonstrukcija i šivanje kože.
Završna faza.Ali malo fali kože,što sada.
Na kraju je ispalo dosta dobro.
Lateralna projekcija tijesne kože.U postoperativnom toku drenirali smo ranu u područjima gdje se je stvorio iscijedak i Liso je još desetak dana pikan antibioticima i to protiv svoje volje.Prvi dio konaca izvađen je sedemog dana ,a ostatak desetog.

Danas Liso ponovno goni divlje svinje, ali je sada puno oprezniji i "pametniji", a vlasnik sav ponosan pokazuje Lisin ožiljak uz lovačku vatru i lovačke priče.

©Mario-veterina