Opasni vepar
Pas, pasmine brak-jazavčar, star tri godine u jednom nedjeljnom lovu naletio je svom žestinom na vepra samca i zadobio dvije ubodne rane, kljovom u područje pluća u dijelu oko osrćja. Radi teških ubodnih rana u grudni koš, pluća su bila izložena vanjskom tlaku zraka i djelomično atelektirana. (12/2002)

Tuberkuloza svinje
Vrijeme je kolinja. No, kod naše svinje pojedini organi bili su čudnog oblika, a svakodnevno izloženi prićama o trihinelozi, nažalost morali su odustati od svog masnog pira. Za ovu svinju bilo je prekasno, jedino je veselje ostalo veterinarskoj nauci da nakon duge terenske prakse patoanatomski spozna milijarnu tuberkulozu kod svinje u živim dimenzijama. (11/2002)

Pekinezer-propucavanje nadlaktične kosti
Pekinezer, a uz to i vlasništvo policajca, nije imao sreće. Zločesti susjed propucao ga je malokalibarskim magnum metkom kroz lijevu nadlakticu. Ali valjda zato što je pekinezer, skoro da mu nije bilo ništa. (11/2002)

Savjetovanje u Radencima
09.i 10 listopada 2002 godine održan je u Radencima (Slovenija)edukacijski simpozij. .Teme su vezane za bolesti i dijagnostiku bolesti krvnih stanica, koje se prvenstveno prenose krpeljima i staništima, kao napr.:babaesiosa, bartonelosa, leishmaniosa, toxoplasmosa, ehrlichiosa, protozoarne bolesti digestivnog sustava pasa i mačaka, i dr.(10/2002)

Luksacija lakatnog zgloba
Pas, koker španijel iskoristio je malu neopreznost svoje vlasnice, te je odlutao od kuće na par sati. Uz bolnu hromost na prednju lijevu nogu vratio se kući tražeći pomoć. Ukućani su psu složili longetu u području radijusa i ulne misleći da je noga slomljena u tom dijelu. No nakon tjedan dana stanje se nije popravljalo. Vlasnica je sa psom došla u ambulantu. Već na prvi pogled posumnjali smo na luksaciju lakatnog sklopa, no trebalo je razlučiti da li je u pitanju sama luksacija ili je luksacija uvjetovana frakturom kondila, što je vrlo često kod trauma u tom dijelu.(9/2002)

Korekcija papaka
Prilikom posjete Ambulantne klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, imali smo sreće demonstirati tehniku korekcije i obrade papaka u goveda. Pri tom nam je pomogao Tomica Grbus, koji i sam ima farmu holštajn-frizijskih goveda i često u njoj ima ovakvih i sličnih problema. (9/2002)

Laminektomija kičme pekinezera
Mala pekinezerica Mima dovedena je u ambulantu sa anamnezom da već par dana vuče zadnji kraj i ne može se osloniti na zadnje noge. Kliničkim pregledom utvrdili smo da se radi o parezi stražnjih ekstremiteta koja je vjerojatno nastala pritiskom na kičmenu moždinu u području zadnjih grudnih i prvih slabinskih kralježaka. Kako bi potvrdili svoje predpostavke i složili plan terapije morali smo napraviti kontrastnu snimku kralježnice.(9/2002)
 

Pseća posla
Tko kaže da uvijek pobjeđuje veći i jaći. U jednoj psećoj tučnjavi sa njemačkim lovnim terijerom ovaj pas izvukao je deblji kraj. Terijerac ga je uhvatio za oko i nije puštao dok se nisu umiješali vlasnici. Da li ga je držao iz straha ili hrabrosti to samo on zna. Bilo kako bilo, kolegica Mihaela je u jedno lijepo doba noći i to tokom vikenda imala lijepu zanimaciju.(8/2002)

Simba-zacijeljenje prijeloma
Mačka je imala RTG-lijepo vidljive prijelome na obje noge od prije više od dva mjeseca.(8/2002)

Invaginacija crijeva i perforativni cistitis
Štenac, star dva mjeseca, muški, pasmine newfaundler, nekoliko dana je povraćao, napinjao se na defeciranje, bez stolice. S tom anamnezom je vlasnik malog crnog psića došao u našu ambulantu. Odmah smo pregledali psa i posumnjali na opstrukciju crijevne prohodnosti. No veterinarska medicina ne bih bila zanimljiva bez iznenađenja. (8/2002)

Bernardinka-prolapsus rodnice
Prilikom tjeranja u bernardinke stare dvije godine, došlo je do prolapsusa rodnice. Prva dva dana vlasnik je svojevoljno pokušavao prolabiranu rodnicu manuelno reponirati, no naravno nije mu uspjelo, obzirom na veliki dio prolabirane rodnice. Nakon pregleda odlučili smo kirurški odstraniti prolabiranu rodnicu, koja je već većim dijelom nekrotizirala sa neugodnim mirisom.(7/2002)

Bernski planinski pas - fraktura potkoljenice i pete
Prilikom ljubavnog zova susjedove kuje, Berni je pokušao preskočiti plot, pri čemu nije imao sreće. Lijeva zadnja noga zapela je u žicu ograde i došlo je do frakture potkoljenice i petne kosti. Pas je ostao visjeti na ogradi sa slomljenom nogom uz bolno cviljenje. Napravili smo Rtg-snimku frakture i ujedno se dogovorili o daljnjem toku liječenja. Odlučili smo se za vanjske fiksatore u kombinaciji sa metilmetakrilatom.(6/2002)

Ambulantna klinika - svibanj 2002.
Obzirom da Ambulantna klinika Veterinarskog fakulteta iz Zagreba redovito u sklopu svoje nastave obavlja terensku praksu, tako svaki čevrtak dolaze i u našu ambulantu. Ovaj put imali smo priliku prisustvovati sekciji uginulog odojka i liječenju krmače koja je uspjela preživjeti štalski požar, tj.bila je skoro živo pečena. Uz pomoć naših kolega sa klinike uspjeli smo izliječiti tu krmaču i jednog mladunca.(6/2002)

OPASAN VEPAR
razderotine vrata balkanskog gonića

Pas pred kojim je ubijeno preko stotinjak divljih svinja u jednom momentu osjetio je nadmoć nad veprom i zario mu svoje očnjake u potiljak. Ali stari iskusni gaterski vepar koji je doživio mnogo takvih ugriza znao je kako reagirati. Par puta je zamahnuo glavom dok nije skinuo psa sa potiljka i onda uz svu silinu zario mu u dva navrata svoje kljove duboko u vratnu muskulaturu. (5/2002)

Legendarna Slavonija - Vinkovci i Vukovar
Koncem travnja put me slučajno odveo u istočni dio lijepe naše. Tu sam priliku ujedno iskoristio da obiđem i kolege u tom dijelu Slavonije, te da malo razgledam njihove ambulante i popričamo, zna se, o problemima u samoj struci. (5/2002)

Kopunizacija pjetlića
Kopunizacija je kirurška krvna metoda uklanjanja testisa u pijetlića, a u cilju dobivanja veće i kvalitetnije mišićne mase.Prilikom ove kopunizacije u ambulanti je bila i Ambulanta klinika Veterinarskog fakulteta, tako da su kolege studenti imali priliku vidjeti kopunizaciju u terenskim uvjetima. Oni najodvažniji imali su priliku sami kopunizirati jednog pijetlića, naravno preživio je. (5/2002)

VAĐENJE FIKSATORA
u njemačkog kratkodlakog ptičara i dalmatinera
Vađenje fiksatora dalmatineru i njemačkoj kratkodlakoj ptičarki, koji su stavljeni u veljači i ožujku. Nakon uklanjanja vanjskih fiksatora napravili smo kontrolne RTG-snimke radi usporedbe.(5/2002)

Multifragmentalna fraktura tibije i fibule
Pas Bobi, pasmine labrador retriver, crne boje u jednoj večernjoj šetnji podletio je pod kotače automobila. Nakon udarca i strašnog Bobijevog cvilenja, vlasnik je pohitao prema psu. No Bobi je u strahu počeo bježati od vlasnika šepajući na tri noge. Tek nakon sedam dana Bobi se vratio kući. Bio je iznemogao, gladan i uplašen. Zadnja desna noga beživotno se klatarila uz tijelo. (4/2002)

Traumatska ventralna hernija
Mačka Tigrica, vlasnice Slavice iz Siska, jedne subotnje večeri osjetila je puno pijanstvo jednog nervoznog huligana. Pošto mu je prošla preko puta, a on sujevjerno supijan potrčao je za Tigricom i poput Maradone napucao je punom nogom u područje abdomena. Kao posljedica ostala je ventralna hernija u desnom ingvinalnom području. Tigricu smo stabilizirali te pristupili kirurškoj rekonstrukciji abdomena. (4/2002)

PAD S PETOG KATA
Pokušaj mačka Sivka da nauči letjeti završio je katastrofalno za kosti zadnjih nogu. Sivko je namjerno ili nehotimično, to samo on zna pao sa četvrtog kata i pri tom na obje zadnje noge došlo je do prijeloma tibija i fibula. Vlasnik sav u šoku nije mogao vjerovati da se Sivku može pomoći. Napravljen je plan terapije i nakon pristanka vlasnika primili smo se posla. (4/2002)

Obostrana traumatska hernija
Ara je spavala u garaži ispod automobila. Kad je vlasnik krenuo, krenula je i Ara, no za nju je bilo kasno. Kotač automobila prešao je preko Arinog trbuha. Sreća koja je Ari spasila život bila je visoka podmakla trudnoća. Maternica u abdomenu poslužila je kao jastuk koji se spriječio drobljenje kralježnice i kralješne moždine. (4/2002)

Tumorna cista mliječne žlijezde
Kliničkim pregledom kujice nije potvrđena dijagnoza hernije iako je sadržaj bio mekan, ali se nije mogao reponirati. Punkcijom smo iz neoplastičke tvorbe dobili opsežan sukrvav tekući punktat. Radilo se o neoplastičko-tumoroznoj cisti mlječne žljezde. Odlučili smo se za kiruršku ekstirpaciju tumorozno promijenjenog  dijela mlječne žljezde. (3/2002)

Kriptorhid šarplaninca
Šarplaninac Jura, vlasništvo obitelji Siljadi iz Stupna, morao je nažalost izgubiti svoju muškost. Nakon godinu dana starosti uz sve napore nije mu se drugi testis spustio u mošnju. Radilo se o jednostranom kriptorhizmu, te smo vlasnicima preporučili kastraciju, kako bi kasnije izbjegli neke neželjene posljedice. (3/2002)

Fraktura radijusa i ulne dalmatinera
Dalmatinski pas prilikom prelaska ceste podletio je pod automobil. Pregledom je ustanovljena fraktura radijusa i ulne na lijevoj nozi. Psa smo podvrgli antišok terapiji, te slomljenu nogu fiksirali udlagom, te tako planirali ozdravljenje i cijeljenje kostiju. (3/2002)

Stegovno vijeće
28.02.2002 godine, u 11 sati, u Zagrebu, u Planinskoj 2b, započela je najveća farsa u povijesti Hrvatskog veterinarstva, u režiji pojedinih članova Hrvatske Veterinarske Komore. Protiv devetorice doktora veterinarske medicine, vlasnika "privatnih" veterinarskih ambulanata pokrenut je stegovni postupak koji je mogao rezultirati i oduzimanjem Licenci i zabrane rada. Stegovni postupak je pokrenut upravo protiv njih i upravo sada kada su izašle Promjene i Izmjene Zakona o veterinarstvu, tj.kada su vlasnici mogli birati veterinara za svoje životinje.(3/2002)

Fraktura bedrene kosti u mačke
Prilikom izlaska iz garaže, mačak, Crnko, star oko 6 mjeseci, podletio je vlasniku pod automobil. Operacija bedrene kosti popraćena je komentarom... (2/2002)

Fraktura tibije kod kujice
Kujici je preskakujući ogradu od boksa zapela zadnja lijeva noga u žicu te je došlo je do preloma tibije i fibule. (2/2002)

 Slomljena Suzi
Zuzi, kujica, križanka, stara oko četri godine, na trenutak je dala oduška svojim vrlinama i u nekontroliranom zanosu podletjela je pod kotače kamiona. (2/2002)

Prostrel psa   
Kujica Aja, pasmine posavski gonić, oštenjena u 2 mjesecu 1999 godine, zadobila je prostrelnu ranu iznad kralježnice u lumbalnom dijelu. (01/2002)

Ingvinalna hernija
Kujica, križanka u tipu njemačkog lovnog terijera, stara 13 godina, iznenada je počela povračati, uz sliku jake dehidracije, inapetencije i kolapsa. (01/2002)

TRAUMATSKA HERNIJA
Kao posljedica automobilske nesreće, mački ostala je posljedična traumatska hernija u području lateralno od lijevog bubrega. Kako je prijetila opasnost od uklještenja hernijalnog sadržaja mačku smo operirali i napravili rekonstrukciju hernije. (02/2002)