MAGNUM 22-prostrel psa

U popodnevno-večernjim satima, sa psom u rukama, zabrinuta lica i pomalo ogorčen dojurio je u našu ambulantu gospodin Zlatko. Kujica Aja, pasmine posavski gonić, oštenjena u 2 mjesecu 1999 godine, zadobila je prostrelnu ranu iznad kralježnice u lumbalnom dijelu. Nesreća se dogodila u Letovanskom Vrhu gdje obitelj Vukić ima vikendicu. Aja je otišla dvadesetak minuta u šetnju nedaleko od vikendice, da bi se potom iznemogla i sva u krvi dovukla, zadnjim atomima snage, kući. Nepoznati počinitelj, vjerojatno pomalo pomračenog uma propucao je Aju, možda misleći da se radi o lovačkom psu slobodno puštenom u lovištu. U povjerenju najveća divljać koju je Aja ikada ulovila bio je slasan goveđi odrezak u vlastitoj zdjelici za jelo. Brzim pregledom ustanovili smo da se radi o prostrelnoj rani metkom malog kalibra ali izuzetno brzog zrna i velikog obima razaranja tkiva. Vjerojatno se radilo o kalibru 22 magnum, tako da vlasnik i na maloj daljini nije čuo pucanj. Rana je imala dva otvora, ulazni i izlazni dio, uz obilno krvarenje. Obzirom da se radilo o velikom gubitku krvi, jakoj boli, i djelomičnom šoku, morali smo postupati brzo i funkcionalno. Aja je prikljućena na sistem za infuziju, aplicirani su joj premedikamenti, analgetici, antibiotici i hemostatici. Odmah nakon stabilizacije pristupili smo operativnoj rekonstrukciji prostrela.
Zabrinutost na vlasnikovom licu, da li će Aja preživjeti ?          Prva pomoć.
Premedikacija, aplikacija kisika i anestetika kroz masku-uvod u narkozu.    Aplikacija traheotubusa za daljnju  anesteziju.
Aja u punoj narkozi. Monitoring saturacije kisika i otkucaja srce pričvršćen na jezik
Dobra sturacija kisika, ali smanjen broj otkucaja srca, normalno za početak anestezije. Izlazna rana-obilna razaranja mišića i koštanih izdanaka.
Priprema operacionog polja-brijanje. Lijepo vidljiva ulazna i izlazna rana sa defektima tkiva.
Obilje nekrotično uništenog mišićnog tkiva u izlaznoj rani. Postavljanje operacionih krpa i konačna priprema-alkohol-betadin otopina.
       Početak operacije. Uklanjanje nekrotičnih i zagađenih dijelova kože.
Običnu su kod takvih rana okolna tkiva jako nekrotično uništena i razorena, te ih je potrebno obilno ukloniti.      Rekonstrukcija mišića i fascija.
    Kontrola kanala rane. Postavljanje drenova i zatvaranje tkiva po slojevima.
Optimizam na licu mladih kolegica.      Završni izgled rane.
Sad još samo buđenje, upute o postoperativnom toku, i suze radosnice na licu familije Vukić. Kirurška ekipa u kontroli buđenja pacijenta.
©Mario-veterina 2002