Inhalaciona anestezija
Nakon pregleda, krvnih pretraga i Rtg-dijagnostike, kod kujice, dijagnosticirana je pyometra. Prije same ovariohysterektomije napravili smo plan operacije. (12/2001)

Vanjska fiksacija s metilmetakrilatom
Mima, mačka stara oko tri godine, prilikom prelaska ulice, zadobila je tešku kontuziju u području zdjelice. Udarac brzo jurećeg automobila uzrokovao je frakturu zdjelice u području kaudalno od lijevog kuka. Repoziciju i stabilizaciju frakture odlučili smo napraviti vanjskom fiksacijom sa pinovima i metilmetakrilatom.(12/2001)

Razudbeni nalaz goveda
Zaživotna dijagnoza uginule krave išla je u pravcu zatajivanja srca, uz simptome jake metiljavosti i alimentarne indigestije. Nakon uginuća, a radi otklanjanja nekih sumnji napravili smo razudbu lešine... (12/2001)

Carski rez na kujici
Mala kujica jorkširskog terijera ni nakon par sati truđenja nije se mogla ošteniti. Ginekološkim pregledom utvrdili smo da se radi o normalnom porodu, sa uskim zdjeličnim putem i velikim plodovima. Radi velikog rizika manelne ekstrakcije plodova i disproporcije porođajnog kanala, odlučili smo se na carski rez. (12/2001)

Traumatizirani pacijent u Opatiji
U hotelu "Ambasodor" u Opatiji od 16.-18.studenog 2001 pod pokroviteljstvom WSAVA-e održan je EASTERN EUROPEAN CONTINUING EDUCATION INTERNATIONAL SYMPOSIUM sa temom traumatiziranog pacijenta. (11/2001)

Ambulantna klinika
Kratak prikaz aktivnosti Ambulantne klinike Veterinarskog fakulteta Zagreb, u listopadu i studenom 2001 godine. Naša ambulanta jedna je od prvih "privatnih veterinarskih ambulanata", koja je uspjela ostvariti ovu vrstu kontakta sa Veterinarskim fakultetom Zagreb. (11/2001)

Europski kongres veterinara male prakse u Berlinu
U organizaciji FCAVA-e i FK-DVG-a, održan je od 25 -28.10.2001 u Berlinu 47. Europski kongres veterinara male prakse. U sklopu kongresa održan je 47.Veterinarski sajam sa prezentacijom najsuvremenije veterinarske opreme i lijekova. (11/2001)

Osteosinteza kompresijskom pločicom
Epanjel breton, star godinu dana izletio je na vrlo prometnu cestu gdje ga je udario automobil u područje zadnjeg dijela tijela. Bolno cvileći vukao je zadnji kraj tijela. Na desnu nogu nije se mogao nikako osloniti, i ona je bez kontrole, beživotno visjela uz tijelo.(11/2001)

Kobni poskok
Naizgled normalni nedjeljni lov umalo je kobno završio za kujicu Aru. Prilikom zadnjeg pogona imala je nesreću direktno nagaziti na poskoka, koji je svoje otrovne zube zario duboko u nadlaktični dio lijeve noge. Srećom vlasnik je odmah uočio ugriz i sa još zadahtanom kujicom dojurio u ambulantu. (10/2001)

Piometra - tiha i podla opasnost kuja
Mjesec dana nakon parenja umjesto očekivanog potomstva počeli su problemi za kuju Reu. Gubitak apetita, pojačano pijenje vode i izrazita apatija sa visokom temperaturom bili su prvi od simptoma bolesti. (10/2001)

Fraktura tibije i fibule ovna
Ovan frizijske pasmine doživio je tešku frakturu tibije i fibule lijeve noge. Četvrti dan nakon neuspjele fiksacije lokalnog veterinara, dovezli su ovna u našu ambulantu. Obzirom da se radi o vanjskom prijelomu, sa već inficiranom i u dobrom stupnju zagađenom otvorenom ranom, odlučili smo pokušati fiksirati tibiju i fibulu sa vanjskim fiksatorima. (10/2001)

Mačka-amputacija maternice i jajnikaNekoliko dana prije poroda mačka se počela lizati oko stidnice. Vlasnik nas je nazvao i dogovorili smo pregled. Prilikom kliničkog pregleda ustanovili smo da se radi o pobačaju sa maceracijom plodova. Predložili smo ovariohisterektomiju kao terapiju izbora (9/2001)

INTERVET Hrvatska
U Farmaciji d.d.-Zagreb, 11.09.2001. održana je prezentacija Interveta, kao jedne od vodećih svjetskih korporacija farmaceutskih kuća u veterinarskoj medicini. Nadamo se da je ovo pokušaj i put kako bi uskoro u Hrvatskoj imali puni Intervet aranžman. (10/2001)

Kirurški porod krave
Šest dana nakon termina za porod iz krave, holštajn-frizijske pasmine počela se  obilno izlijevati vodenasta žučkasto-crvena tekučina. Krava je istovremeno dobila i trudove, ali nikako nije bilo teleta. Već iz telefonske anamneze dalo se zakljućiti o ćemu se radi. (10/2001)

Dislokacija sirišta
Prilikom posjeta dr.Glumcu i njegovoj elitnoj ekipi iz Veterinarske ambulante Jug d.o.o iz Čakovca, imao sam priliku prisustvovati kirurškoj repoziciji dislociranog sirišta u lijevu stranu. Obzirom da je ta bolest sve učestalija kod naših mlječnih krava,iskustva veterinarske ekipe dr.Glumca, prezentirat ćemo kroz niz sličica kako bi veterinarima praktičarima olakšali dijagnostiju i terapiju te bolesti. Opširnije(10/2001)

Dirofilarioza srčane gliste pasa i mačaka
Dirofilarioza je bolest pasa i rjeđe mačaka uzrokovana srčanim parazitom Dirofilaria immitis. Bolest je raširena u zemljama Sredozemlja. Uzročnik bolesti je nematod Dirofilaria koji parazitira u desnoj polovici srca i plućnim arterijama. (9/2001)

Multifragmentalna dijafizna  fraktura lijevog femura mačke
Tigrasti mačak,križane domaće pasmine,star dvije godine prije nekoliko dana izbjegao je smrtonosni udarac automobila sa prijelomom zadnje lijeve noge.(8/2001)

Granulom- ekstrakcija zuba
Vlasnica njemačkog kratkodlakog ptićara,starog osam godina, na proputovanju iz Njemačke navratila je u našu ambulantu. Pas je svakih dvadesetak dana naoticao u području maksile iznad sjekutića. (8/2001)

Multifragmentalna fraktura femura
Njemački ovčar,star dvije godine,prilikom prelaska ulice podletio je pod traktor. Traktor mu je zadnjim kotačem prešao preko desnog bedra. Pri tom jer došlo do multifragmentalnog drobljenja bedrene kosti. (8/2001)

Eksudativni perikarditis u goveda
Krava stara osam godina simentalske pasmine, prestala je jesti, jako se potužila, i nije preživala. Bređa je oko sedam mjeseci. Sve ostale funkcije na oko su bile normalne. (8/2001)

Prostrel psa
Žućko je urgentno dovezen u ambulantu. S obzirom da se radilo o teškoj prostrelnoj rani u području trnastih izdanaka grudne kralježnice, i jakom šoku nastalom uslijed boli i krvarenja Žučka smo podvrgli jakoj antišok terapiji. Čim smo psa stabilizirali,krenuli smo u operativnu rekonstrukciju prostrijeljenog dijela. (7/2001)

Ruptura radijalnog živca
Prije godinu dana Šarko je podletio pod auto i zadobio jak udarac u područje lijeve noge. Došlo je do rupture radijalnog živca sa posljedičnom trajnom paralizom tog ekstremiteta. Posljedično nekontroliranom upotrebom tog ekstremiteta došlo je do traumatske nekroze distalnog dijela noge. Uz svu pažnju i trud vlasnika ipak jedino trajno rješenje za tog psa bila je amputacija te noge. (7/2001)

Posavski gonić-fraktura femura
Luna, kujica, pasmine posavski gonić,stara četri godine u lovu na vepra samca doživjela je tešku frakturu femura zadnje desne noge. (7/2001)

Posjete
U redovnom posjetu Ambulantne klinike Veterinarskog fakulteta Zagreb,iznosimo kratke aktivnosti u mjesecu lipnju. (6/2001)

 

Pilot program
Uvozom holštajfrizijskih goveda dolaze i nova iskustva u Hrvatsku,kako stočarska tako i veterinarska.S obzirom da i mi održavamo takvu jednu farmu gosp.Grbusa i njegove obitelji, imali smo direktnu priliku upoznati se sa novim iskustvima eminentnih Nizozemskih stručnjaka u toj problematici.  (6/2001)

Tumor jajnika 
Kujica križanka,stra oko 12 godina,pokazivala je tipične simptome piometre. Kliničkim pregledo smo ustanovili da uz piometru imamo i još nešto u abdomenu, što u tom momentu nismo znali što je. Odlučili smo se za kirurški zahvat ovariohisterektomiju, a ujedno i dijagnostičku laparotomiju.Opširnije (6/2001)

Retrogradna ureografija
Opis prikaza urografije kao kontrastnog prikaza uro-trakta, primjenjen u našoj ambulanti prilikom dijagnostike postoperativne komplikacije. Štene, križanac između rotweilera i njemačkog ovčara nakon terapije peterostruko večom dozom Imizola za dva sata invaginiralo je tanko crijevo kroz rektum van tijela. (6/2001)

Dijaskopija
Mačka nakon skoka sa terase počela je štedjeti zadnju lijevu nogu. Vlasnik je pokušao pregledati bolnu nogu no Tina ga je energično ogrebala a zamalo i ugrizla. Nakon pregleda ustanovili smo da se radi o frakturi tibije i fibule zadnje lijeve noge. (6/2001)

Pudl-fraktura radijusa i ulne
Mala pudlica doživjela je  nesreću. U igri sa razigranim djetetom pukla joj je prednja desna noga u području radijusa i ulne. Isto takav prelom desio joj se u 12 mj/2000 godine samo malo niže prema zapešću. Detaljnije možete pogledati novosti u 12 mj.2000.(5/2001)

Mekham vađenja fiksatora
Prije dva mjeseca kuja pasmine njemački ovčar slomila je prilikom razminiravanja desnu nogu u području tibije i fibule. Za ostalo pogledajte u novostima ožujak-2001. S obzirom da je prošlo dva mjeseca odlučili smo izvaditi fiksatore i vidjeti rezultat tehnike sanacije preloma vanjskim fiksatorima po "Imex-u"i kombinacije sa metilmetakrilatom.(5/2001)

Ambulanta klinike
Od mjeseca travnja naša ambulanta surađuje sa Ambulantnom klinikom Veterinarskog fakulteta-Zagreb.Predavači Ambulantne klinike sa ekipama studenata svaki četvrtak posječuju našu ambulantu i sa nama obilaze i obrađuju zanimljive i problematične pacijente.(5/2001)

Vađenje fiksatora
Mačka je prije dva mjeseca slomila tibiju i fibulu na desnoj nozi. Frakturu smo sanirali vanjskim fiksatorima sa metilmetakrilatom (novosti u veljači). Pošto je prošlo oko dva mjeseca odlučili smo izvaditi fiksatore.(4/2001)

Lov na vepra
Prilikom ranjavanja vepra samca teškog oko 250 kilograma, posavski gonić Liso pokušao mu je zadati smrtonosni udarac. U tom trenutku zadobio je udarac kljovom u područje sternuma. (4/2001)

Seminar u Zagrebu
18.ožujka 2001.u Zagrebu je pod pokroviteljstvom IAMS FORUM-a održan seminar sa tematikom rendgenološke dijagnostike patologije segmenta caude equine i kirurška sanacija problema caude equine.Predavali su prof.dr.sc.Mensur Šehić i mr.sc.Boris Pirkić sa Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, te dr.Peter Strenk,neurolog na Klinici Jaggy u Brnu. (4/2001)

MEKHAM-FRACTURA tibije i fibule 
Nekoliko dana nakon dolaska iz Južnoafričke Republike,kuja njemačkog ovčara,na radnom zadatku prilikom razminiravanja terena oko Sunje doživjela je nezgodu. Prelaskom preko pruge noga joj je zapela pod tračnicu i prilikom paničnog skoka došlo je do teškog spiralnog prijeloma tibije i fibule desne noge. (3/2001)

Subluksacija kralježnice mačke
Mačak Tom, to popodne doživio je tešku nesreću.Pred očima vlasnika, prilikom prelaska preko ulice udario ga je automobil i odbacio u obližnji jarak.Vlasnik sav u panici i tuzi brzo je dojurio u ambulantu. Opširnije... (3/2001)

Prelom tibije i fibule kod mačke
Nakon jednodnevnog izbivanja van kuće, mačka Sivka vratila se kuci šepajući na tri noge.Vlasnik je vec na prvi pogled uočio da se radi o prelomu stražnje noge.Nakon telefonske konzultacije posjetio nas je u ambulanti. Pregledom smo utvrdili da se radi o multifragmentalnoj frakturi tibije i fibule, koja je nastala uslijed traume drobljenja. (2/2001)

Rascjep nepca ko dmačke
Nakon prometne nezgode, kod mačka Bože došlo je do pucanja nepčanih kostiju i pojave razderotine na nepčanoj sluznici ...(1/2001)

Sanacija frakture vanjskim fiksatorima s metilkrilatom
Nakon kratkotrajnog izlijetanja na cestu, psa pasmine posavski gonič, starog oko godinu dana udario je automobil u područje stražnjeg kraja tijela. Pas se nije mogao osloniti na zadnju lijevu nogu...(1/2001)

Prolapsus maternice kod krave
Neposredno nakon poroda, kod krave, simentalske pasmine, stare oko deset godina, došlo je do kompletnog prolasusa rodnice i maternice..(1/2001)