BUHE

Čak i mačke koje nikad ne idu van mogu dobiti buhe, jer vi ili vaši prijatelji možete ne znajući donijeti sa sobom te neugodne parazite. Dosta je lako vidjeti ima li vaša mačka buhe pretraživanjem mjesta koje buhe vole naseliti baza mačkina repa i trbuh. Ono što trebate tražiti je buhinji izmet koji izgleda kao mala, nepravilana crnkasta mrlja.

Buha mogu izludjeti i vas i vašu mačku. Razmnožavaju se nevjerojatno brzo. Ako uvjeti odgovaraju, dovoljno je svega nekoliko tjedana da samo dvije buhe postanu prava napast u vašem domu.

Na tržištu postoji mnogo različitih sredstava protiv buha: neka su posve beskorisna dok su druga učinkovita. Općenito govoreći, prašak protiv buha koji možete dobiti od svog veterinara sasvim je dobar. Ogrlice protiv buha kao i obične ogrlice - oštećuju krzno na vratu, dok se neke mačke boje buhe koju proizvodi raspršivač. Ako buhe želite ukliniti rukom, trebat će vam mali češaljj sitnih zubaca.

Osim što ćete  mačku zaštiti od buha, to morate učiniti i s okolinom. Istraživanja su pokazala da 99% buha - u obliku jaja, larve ili kukuljice - nije na mački nego u vašem domu.

Često usisavanje vrlo je bitno, a ne smijete zaboraviti tretirati i druge ljubimce. Sredstva protiv buha za odrasle mačke ne biste smjeli koristiti za mačiće, jer su vrlo jaka i mogu biti opasna za male životinje. Prašak protiv buha za mačiće najbolje je  i najsigurnije sredstvo.