PERZIJSKE MAČKE

Nesumnjivo najpoznatija i najpopularnija vrsta mačaka je perzijska dugodlaka mačka (poznate su kao perzijske u Sjevernoj Americi, a u Velikoj Britaniji nazivaju se dugodlake i svaka boja je posebno kvalificirana).
Perzijska dugodlaka mačka uzgaja se u gotovo nevjerojatnim inačicama boje i uzorka. Perzijske dugodlake mačke koristile su se i još uvijek se koriste širom svijeta, za stvaranje drugih vrsta, uključujući i birman mačku, selkišku reks mačku i britansku kratkodlaku mačku. One u te vrste unose nove boje, a u brojnim slučajevima poboljšavaju građu i oblik lubanje.
Perzijske dugodlake mačke iznimno su mirne i privržene, dobro se slažću s drugim mačkama i psima, dobre su s djecom. Češljanje je  vjerojatno najvažnije za vlasnike prerzijske dugodlake mačke. Ona je svaršen ljubimac za svakoga tko voli mačke blage ćudi i uživa svakodnevno provoditi puno vremena u brizi za njezino krzno.
Povijest: Perzijska mačka vjerojatno potječe od angora mačaka iz Turske koje su mornari i trgovci dovodili sa svojih putovanja u Tursku i Iran (Perziju). Tijekom mnogih godina ove mačke poludugog krzna, danas priznate pod imenom turska angora, bile su miljenice europske aristokracije, a svoje su mjesto našle čak i na francuskom dvoru.
Krajem 19. stoljeća, britanski ljubitelji mačaka počeli su križati elegantne angora mačke (Angora je staro ime za Ankaru, glavni grad Turske) s ostalim vrstama, postupno stvarajući mačke jačeg tipa i dužeg debljeg krzna. To su mačke koje su se razvile u najpopularniju čistokrvnu vrstu na svijetu: perzijsku mačku.
Svatko tko je ikada vidio fotografiju ili crtež perzijske mačke iz ranih dana, uočit će da su one bile dosta drugačije od ovih danas koje znamo pod tim imenom. Tijelo je postalo puno zbijenije, a krzno duže i obilnije. No najočitija razlika je oblik glave i dužina nosa. Rane perzijske mačke imale su klinastu glavu, dok današnje imaju šire, zaobljenije lubanje.
Dužina nosa praktično je godinama ostala neizmjenjena, ali zadnjih desetljeća pomodni ljubitelji mačaka usredotočili su se na uzgoj perzijske mačke s vrlo kratkim nosom, što je na kraju rezultiralo zapravo posve plosnatim licem.
Upravo je nevjerojatno kako su se brzo dogodile te promjene. Pobjednik izložbe 1970-ih ne bi danas imao velike izglede.
Mnogi ljubitelji mačaka nezadovoljni su uzgojem kratkih nosova, jer nestručan uzgoj može dovesti do problema kao što su loši zubi, iskrivljena čeljust, problemi s disanjem i začepljeni suzni kanalići.
Uzgoj prezijske mačke s kvalitetama za izložbe nije ni u kom slučaju lagan zadatak i zahtijeva od uzgajivača popriličnu vještinu i znanje.
Temperament: Perzijska mačka spada među najmirnije vrste. Često ju opisuju kao flegmatičnu i vrlo poslušnu. Mogu provesti sate izležavajući se na svom omiljenom mjestu u kući, a da uopće ne obrate pažnju na ono što se događa oko njih, ali su istodobno svjesne svog glamuroznog i plemićkog izgleda kojem se toliki ljudi dive. Perzijska mačka voli maženje i glađenje i voli da je se razmazi.
Vrsta je općenito druželjubiva  i doboroćudna; ova će mačak rijetko pokazati pandže. Tučnjava jednostavno nije u prirodi ovih mirnih stvorenja. Zato se i slažu s drugim mačkama i psima.
Kako ih je teško izbaciti iz njihove ravnodušnosti a gotovo su posve otporne na stres, perzijske mačke obično su dobre s djecom. Rijetko će ih smetati bučni dom, ali ako situacija postane pre živahna, one će se mirno pokupiti na neko tiše mjesto ukoliko im se to dopusti.
Unatoč mirnoj ćudi, uvijek su spremne na igru. No za razliku od drugih mačaka, one će čekati da ih vi pozovete na igru. U pravilu se neće svojevoljno igrati i tračati. To se naravno ne odnosi na mačiće koji su zaigrani i neumorni kao i svaki drugi mačići.
Većina perzijskih mačaka ima tih glas koji rijetko upotrebljavaju. U usporedbi s nekim drugim vrstama dobro podnose samoću, iako će cijeniti društvo druge mačke.
Mnoge su perzijske mačke sasvim zadovoljne životom u kući i ne pokazuju nikakve želje za izlaskom, ali to ovisi o svakoj mački posebno i o tome je li naučena na izlazak od najranije dobi.
Njega: Ako posjedujete perzijsku mačku važna je njega krzna, ali i njezi očiju treba posvetiti dovoljno pažnje. Krzno je obilno, debelo, sastavljeno od drugih, mekih dlaka koje se lako spetljaju i pretvore u čvoriće.
Ako nekoliko dana ne počešljate mačku, u krznu će se uskoro pojaviti kuglice koje nećete moći raščešljati a da ne povrijedite životinju.
Bez obzira na to držite li perzijsku mačku kao ljubimca ili je vodite i na izložbe, češljati je morate stalno a ne samo kad se sjetite, pogotovo ne to odgađati i do tjedan dana.
Srećom, većina perzijskih mačaka voli svoje svakodnevno češljanje, ali ima i nekih koje to mrze. To nije samo pitanje karaktera pojedine mačke. Dobar uzgajivač svoje će mačiće od najranijih dana privikavati na svakodnevno češljanje, tako da to prihvate kao neizbježnost i na kraju zavole.
Otprilike jednom u tri mjeseca možete okupati svoju perzijsku mačku, ali uvijek šamponom za mačke. Nakon kupanja, otpale dlake koje stvaraju zapetljane dijelove krzna mogu se puno lakše iščetkati.
Zapetljane dijelove koje ni na koji drugi način ne možete ukloniti, pažljivo odrežite.
Perzijske mačke imaju priličnih problema s očima koje suze, što može ostaviti nevidljiv trag na naborima lica. Čini se da mačke svjetlijih boja imaju više problema s očima, ali to je zato što se tragovi mogu bolje vidjeti. Pokušajte te tamne mrlje izbjeći što više možete, jer zanemareni tragovi od suza u većini slučajeva uzrokuju trajne mrlje. Stoga svaki dan čistite nabore na licu i dlake oko očiju pomoću mekane tkanine namočene u losion za čišćenje očiju ili u prokuhanu, ohlađenu vodu (nikad kamilicu).
I uši ćete svako toliko morati očistiti utrljavanjem posebne tekućine za čišćenje ušiju i brisanjem površinske nečistoće smotuljkom vate.
U širem smislu, održavanje mačaka za izložbe isto je kao i držanje perzijske mačke kao ljubimca. Moraju se češće kupati, a otpale dlake rukom se uklanjaju iz krzna, svaki dan po malo.
Oštri vrhovi pandži perzijske mačke redovito se trebaju podrezivati dobrim klijepštima.
Perzijske mačke najljepše su zimi, jer popriličnu količinu krzna izgube u proljeće i rano ljeto. U tom razdoblju morat ćete pripazitit da mačka ne proguta previše dlaka tijekom vlastitog čišćenja.
Tjelesne osobine: TIJELO
Perzijska mačka je srednje velika mačka čvrste građe i kostiju. Tijelo je zbijeno, dubokih prsa, mišićavih ramena i kratkog, jakog vrata. Noge su kratke i čvrste, a šape velike i okrugle. Poželjni su čuperci i dlake između nožnih prstiju. Rep je kratak, proporcionalan s tijelom, neznatno zaobljenog vrha.
GLAVA
Glava je okrugla, krupna i dobro proporcionirana, široke lubanje i punih obraza. Čelo bi moralo biti lijepo zaobljeno, a kratak, vrlo širok nos ima naglašen prekid (stop).
Vrh nosa mora biti u uspravnoj liniji s donjim kapkom. Prekid mora biti u ravnini očiju. Perzijska mačka ima jaku, široku čeljust i čvrstu bradu. Zubi bi trebali raditi poput škara i po mogućnosti imati puni zagriz. Iz profila, brada, vrh nosa i čelo trebaju biti u ravnoj uspravnoj liniji. Male uši su široke pri dnu i zaobljene, s puno dlaka unutar svakog uha. Široko su razmaknute i postavljene nisko na lubanji.
Velike okrugle oči također su široko razmaknute, sjajne i izražđajne. Boja očiju, ovisno o boji krzna, može biti bakrena, tamnonarančasta, zelena ili plava; samo kod bijelih mačaka dopuštene su oči različitih boja. Greškom se smatraju prevelike uši, predugačak nos, nazubljen most nosa i bademaste oči.
KRZNO
Krzno perzijske mačke dugačko je i puno, gusto, fino i svilenkasto. Karakteristično krzno ove vrste stvara punu grivu i čupav rep. Perzijska mačka najljepša je u jesen i zimu, jer većina dlake obilno opadne u proljeće i rano ljeto.
BOJE
Prve perzijske mačke bile su bijele, naslijeđe bijelih angora mačaka iz Turske. Oko 1900. godine jako je popularna bila i plava perzijska mačka i - unatoč činjenici da se perzijske mačke danas uzgajaju u zapanjujućem rasponu neobičnih boja i uzoraka - te dvije boje i danas su vrlo raširene.
Osobitnosti: Ako razmišljate o kupnji perzijskog mačića, bilo bi mudro stupiti u vezu s najbližim klubom mačaka ili klubom uzgajivača perzijskih mačaka. One će vas uputiti na pouzdane uzgajivače.