ZAŠTO MAČKE ZAKOPAVAJU SVOJ IZMET?

Ovo se gotovo uvijek objašnjava kao znak velike mačje urednosti i ljubavi prema čistoći. Vlasnicima pasa koji zagađuju sobe to često stavljaju pod nos vlasnici mačaka, kao dokaz superiornosti mačaka nad psima. Međutim ovo popularno tumačenje zakapanja izmeta, kao znaka sklonosti mačaka prema higijeni, ne može izdržati pomnije istraživanje.

Stvar je u tome da mačke zakapaju svoj izmet zato da bi tako prigušile i svoje druge mirise. Zatrpavanje izmeta je čin podređene mačke, one koja živi u strahu zbog svog niskog društvenog položaja. Dokaz za to pronađen je prilikom pomnog promatranja života podivljalih mačaka. Pokazalo se, naime, da dominantnim mužjacima ne pada na pamet da zatrpavaju svoj izmet. Naprotiv,  oni ga stavljaju na za to pogodne uzvisine na tlu da bi se njihov miris raširio što dalje. Svoj izmet sakrivaju samo slabe, podložne, podređene mačke. Činjenica da naše mačke ljubimice uvijek brižno zatrpavaju svoj izmet može nam poslužiti kao mjerilo o tome koliko se one smatraju podređene nama ( i možda drugim mačkama u susjedstvu). To nas ne bi trebalo jako iznenaditi. Mi smo do njih fizički neusporedivo jači, a osim toga potpuno vladamo jednim nadasve važnim elementom mačjeg života – ishranom. Naše gospodarstvo nad mačkama započinje u razdoblju dok su one još mačići i nikada poslije ne dolazi u pitanje. Čak i velike mačke, kao što su na primjer lavovi, mogu biti držane u podređenom položaju prema čovjeku do kraja života. Kad to znamo teško nas može iznenaditi činjenica da mala domaća mačka živi u trajnom strahopoštovanju prema nama i da iz tog razloga uvijek zatrpava svoj izmet.

Zatrpavanje izmeta ne može, naravno, potpuno odstraniti njegov mirisni signal, ali ga može drastično smanjiti. Mačka tako može i nadalje signalizirati svoju nazočnost drugim mačkama, ali ne u takvoj mjeri da bi se to moglo shvatiti kao ozbiljna prijetnja ili izazov.