ZAŠTO SE MAČKA IZVALI NA LEĐA KAD VAS UGLEDA ?

Ako uđete u sobu u kojoj spava vaša mačka i ako je pozdravite s nekoliko riječi, ona često reagira tako da se izvali na leđa, protegne noge koliko može, počne zijevati i lagano trese vrškom repa. Dok to radi, gleda vas i tako provjerava vaše raspoloženje. Na ovaj način mačka vam zapravo nudi pasivno prijateljsko ponašanje. To je nešto što mačke rade samo u susretu s osobama koje pripadaju intimnom obiteljskom krugu. Gotovo da nema mačke koja bi reskirala takav pozdrav ako bi u sobu ušao neki stranac, jer je poza s trbuhom okrenuta prema gore čini jako ranjivom. Zapravo mačka ovakim ponašanjem pokazuje krajnje prijateljstvo. Ona zapravo daje na znanje: “Izvrnula sam se na leđa i pokazala sam ti trbuh zato da ti ovakvim ponašanjem pokažem koliko ti vjerujem i da se usudim zauzeti pred tobom ovako ranjivu pozu.”

Kakva živahnija i aktivnija mačka dići će se, dotrčati gospodaru i početi se trljati tijelom o njegove noge, dok će ona mačka u lijenom, pospanom raspoloženju, izabrati kao oblik pozdrava prevrtanje na leđa. Zijevanje i protezanje nogu i tijela znak su  njezine pospanosti. Lagano podrhtavanje vrška repa pokazuje da se u psihi  mačke dogodio mali konflikt – sukob između želje da ostane ležati i želje da pritrči gospodaru.

Nije uvijek uptuno pretpostaviti da je mačka koja vam pokazuje trbuh spremna da vam dozvoli da pogladite njezinu mekanu i osjetljivu donju stranu. Takva poza može dati na znanje da mačka želi da joj pogladite trbuh, ali će ona često na vaš prijateljski pokret reagirati zamahom šape. Područje trbuha mačka tako energično brani da joj je neugodan svaki tuđi kontakt s njom, osim ako je sa svojim ljudskim gospodarom stvorila veoma prisan društveni odnos. Takva mačka ima tako veliko povjerenje u svoju ljudsku obitelj da joj dopušta gotovo sve. Međutim, tipičnija je sumnjičava reakcija.