BEDRENICA (ANTRAKS)
... je septikemijska zarazna bolest,pretežno biljoždera, ali i čovjeka-ZONOZA.Uzročnik je Bacillus anthracis, Gram pozitivna bakterija koja tvori vrlo otporne spore. Čovjek je prijemljiv za bedrenicu(zonoza), a klinički se manifestira u kožnom, crijevnom i plućnom obliku. U Hrvatskoj je od 1950-1970 godine obolilo od bedrenice 1221 čovjek, a umrlo je 13 oboljelih bolesnika.(01/2003)

SLINAVKA I ŠAP
je akutna kontagiozna virusna zarazna bolest papkara koja se očituje stvaranjem mjehurića i erozija po sluznici probavnog sustava i koži međupapčanog procijepa.
(01/2003)
 

Klasična svinjska kuga
opis iz Veterinarskog priručnika sa slikama iz prakse veterinarske stanice (01/2003)

Škanjac
Kako se u našoj praksi susrećemo i sa divljim životinjama, tako nam se pružila prilika klinički obraditi i pregledati ovu pticu. Radi se o škanjcu kojeg je vlasnik našao u polju a nije mogao letjeti. Da ne ugine ili ne postane hrana divljim kanidima i psima lutalicama, uzeo ga je pod svoju skrb. Kako je prošlo dogledno vrijeme a ptičica nije mogla poletjeti došao je u ambulantu na pregled. Pregledom smo ustanovili da se radi o strijelnoj rani desnog krila koja je djelomično osificirala i u stadiju je stvaranja koštanog kalusa. Pticu smo otpustili uz preporuku mirovanaja neko vrijeme i povremene kontrole uz mogućnost i povoljne prognoze. (06/2003)

Konjski zubar
Iz anamneze saznajemo da je kobila stara oko 13 godina, te da zadnjih dana otežano uzima hranu, škakljivo ju žvaće i obilno slini. Pregledom smo ustanovili da se radi o oštrim ivicama kutnjaka koji pri žvakanju oštečuju bukalnu sluznicu i uzrokuju probleme. Vrlo brzo riješili smo problem i to na vrlo "moderan" zubarski način. Sa jednom velikom i dugačkom turpijom koju pokreće žgančani motor od 125 kilograma. .(06/2003)