Tuberkuloza svinje
Vrijeme je kolinja. No, kod naše svinje pojedini organi bili su čudnog oblika, a svakodnevno izloženi prićama o trihinelozi, nažalost morali su odustati od svog masnog pira. Za ovu svinju bilo je prekasno, jedino je veselje ostalo veterinarskoj nauci da nakon duge terenske prakse patoanatomski spozna milijarnu tuberkulozu kod svinje u živim dimenzijama. (1/2003)

Propucavanje nadlaktične kosti pekinezera
Zločesti susjed propucao je malokalibarskim magnum metkom pekinezera kroz lijevu nadlakticu. Ali valjda zato što je pekinezer, skoro da mu nije bilo ništa. Mala rupica sa obje strane lijeve nadlaktice, i prepiljena lijeva nadlaktična kost sa koštanim defektom širine oko jednog centimetra. Uz to u mišićima iste nadlaktice oko sto grama olova i obilje slijepljene dlake oko rane umrljane gnojnim iscjedkom. (1/2003)

Kastracija jarčića
Današnji sve češći trend uzgoja koza, otvara i nova pitanja kao i ovo o kastraciji jaradi. Uzgojem u stadu neizlučena i neprodana jarad već nakon par mjeseci počinje skakati na svoje ženske družice. Kako bih spriječili negativan i nekontroliran prijenos genetskih osobina u stadu, te kako bi se pojačao prirast jaradi za tov, tu jarad kastriramo. (3/2003)

Prijelom distalnog dijela femura
Nakon dvodnevnog izbivanja van kuće mačak Jura vratio se sav slomljen. Skupo je platio svoj noćni život. Uslijed neke jake traume došlo je do frakture desnog femura u distalnoj trečini sa podužnim prijelom kondila po sredini. Od prije godinu dana luksiran mu je lijevi kuk otprilike u isto vrijeme. Jurina pouka: "Čuvaj se veljače". Da sve baš nije bilo tako jednostavno možete se uvjeriti daljnjim tokom kirurške sanacije Jurine noge. (3/2003)

Hrabri pekinezer
Oko 22 sata dobili smo poziv za hitnu intervenciju. Po priči vlasnice saznali smo kako pekinezer krvari iz prednje noge nakon kratkotrajne šah mat borbe sa njemačkim ovčarom. Vlasnicu sa psom uputili smo u ambulantu. Kroz destak minuta pekinezer je bio na operacionom stolu. Iz anamneze vlasnice saznajemo kako je došlo do kratkotrajne borbe njenog ljubimca sa njemačkim ovčarom. Jedan ugriz i dva zamaha glavom bila su dovoljna da pekinezera totalno demuliraju. (3/2003)

Gastrotomija
Život ne bih bio zanimljiv da u njemu nema malih pekinezera. Ovaj klinički slučaj kao da je iz bajke. Došao jednom jedan pekinezer koji je malo povračao i nije htio jesti, a kako vidimo i pojeo je usput lopticu skočicu.Prvo smo ga tresli i bacali na sve strane da loptica skoči i ispadne ali kad to nije uspjelo a već je od bacanja spavao, napravili smo malu rupicu u trbuhu i kroz nju izvadili lopticu.(6/2003)

Cistotomia
I opet kao u bajci ispred ove, pekinezer i mala loptica u abdomenu. Samo za razliku od pekinezera prije, mala loptica nalazila se začudo ne u želudcu već u mokračnom mjehuru. Kako je tu dospjela pitanje je sad, no možda nije to toliko ni bitno, već kako je izvaditi a da sve to ne boli.. (6/2003)

Splenektomija
Pas pasmine labrador retriver, crne boje, muškog spola, star oko šest godina došao je u ambulantu oko 18,00 sati sa simptomima dugotrajnog mršavljenja, inapetencije i nekontroliranog kapanja mokraće sa jakim abdominalnim bolovima. Za četri sata, pregled, dijagnoza, operacija i pasa zdrav odlazi kući...(6/2003)