K o n j s k i   z u b a r

   Ako išta mrzim u životu onda je to odlazak k zubaru. Nije da se bojim ali malo me je strah. Tko zna što o tome misli ova kobila. Istina da je u prvom momentu htjela pobjeći ali uz jak stisak vlasnika i jednu malu injekciju, postala je tako mirna i pitoma, samo što si sama nije brusila zube. Iz anamneze saznajemo da je kobila stara oko 13 godina, te da zadnjih dana otežano uzima hranu, škakljivo ju žvaće i obilno slini. Pregledom smo ustanovili da se radi o oštrim ivicama kutnjaka koji pri žvakanju oštečuju bukalnu sluznicu i uzrokuju probleme. Vrlo brzo riješili smo problem i to na vrlo "moderan" zubarski način. Sa jednom velikom i dugačkom turpijom koju pokreće žgančani motor od 125 kilograma.
Kao u dobrim starim kaubojskim filmovima, dupli viski prije operacije.
Pregled zubala, te postavljanje radne dijagnoze i terapije.
     Korekcija zubiju. Turpijanje oštrih ivica kutnjaka.
Turpijajući tako konjske zube razmišljam, kako je meni ustvari i lijepo kod našeg zubara, a imam i sreću kaj nema tako veliku turpiju pa makar bila i ultrazvučna. 
Završetak naše zubarije, lijepo korigirani oštri rubovi kutnjaka. Kobila je još neko vrijeme slabije jela dok si nije kroz par dana pravilno istrošila zubne plohe. Nakon toga joj nikad više u životu nije palo na pamet otiči kod zubara pa makar i po gebis.

 

©Mario-veterina 2003