I A K - razudba prve kobile
U zadnjem stoljeću ništa nije bilo pogubnije za Posavskog konja od prošlogodišnjeg izbijanja IAK-a, infekciozne anemije kopitara. To je bio pomor i tragedija, nešto što ne možete opisati. Sa jednog pašnjaka od stodesetak konja svi su uginuli ili odvezeni u kafileriju. Na drugim pašnjacima stanje je bilo bolje, iako se pojedinačno izlučivalo po nekoliko konja. Navodno sada je situacija pod kontrolom. Dolazi slijedeća pašna sezona i sve ostaje u božjim rukama, što će se desiti. Kako kaže jedan moj kolega, dobar poznavaoc konjske problematike, ili će biti sve u redu, ili će opet biti pomor. O kakvom virusu IAK-a se radi još uvijek se istražuje, a što poduzeti da se pomor spriječi ostaje na veterinarskoj inspekciji. Nadamo se uz božju pomoć, da će sve ovo biti prošlost i samo jedna ružna uspomena. Prije stizanja prvih nalaza krvi a kod prvih ugibanja, skužili smo da se dešava nešto što izmiče kontroli. Kod uginuće prve kobile odlučili smo napraviti razudbu. Kobila je bolovala par dana sa tipičnim simptomima visoke temperature i apatije. Nakon dvodnevnog liječenja kobila je uginula brzo i apoplektično pod simptomima gušenja. Akt ugibanja trajao je samo oko desetak minuta. Sve te okolnosti upučivale su na kolaps pluća, što se kasnije potvrdilo. Ali zašto je došlo do kolapsa pluća ? U tom trenutku još uvijek nije bilo odgovora. Ostalo se uvjerite sami ukoliko imate želudac patologa.
Lešina uginule kobile stotinjak metara od rijeke Odre, na pašnjaku. Iz nosnica se cijedi pjenasta tekučina djelomično pomiješana sa sukrvicom.
Sluznice konjuktiva izrazito anemične. Peritonealna šupljina ispunjena tekučinom boje sukrvice u količini oko dvije litre.
Debelo crijevo priraslo uz peritoneum sa finim viloznim fibrinoznim sinehijama. Hemoragična skoro perforativna lezija na slijepom crijevu.
Fino vidljive priraslice po parijetalnom dijelu jetre.    Kopija sinehija na dijafragmi.
    Vilozne sinehije na jetri. Točkasta krvarenja po bubrežnoj kori.
Krvarenja po bubrežnoj zdjelici sa koagulumom umjesto mokraće.       Koagulumi u aorti.
Hemoragični i upaljeni omentum. Točkasto-hemoragično narovašena sluznica želuca, posljedica invazije Gastrofilusa.
U crijevnom sadržaju kolona mrtvi Gastrofilusi, Askaridi i Strongilusi. Kobila je prije dva dana dobila Abamitel pastu protiv  parazita. Slezena-povečana i pulpa na presjeku kao rastopljena.
U osrčju obilje hemoragične tekučine, oko dvije litre. Krvarenja po miokardu i endokardu, te krvarenja po koronarnoj brazdi.
Pluća- uzrok uginuća, hemoragično opstruirana i krvlju napunjena oba plučna krila.             Drugo plučno krilo.
Na presjeku se cijedi pjenušava krv-hemoragični edem pluća. Tromb koji je vjerojatno uzrokovao ovakvo stanje na plučima.
Patohistološki struktura tromba.  Animacija uzroka uginuća.
Kako sada znamo da je i ta kobila uginula od IAK-a, ovdje je vjerojatno došlo do DIC-a, sa svim njegovim posljedicama i ovako dramatičnim uginućem.
©Mario-veterina 2003