Sinavka i šap

Slinavka i šap- je akutna kontagiozna virusna zarazna bolest papkara koja se očituje stvaranjem mjehurića i erozija po sluznici probavnog sustava i koži međupapčanog procijepa.

            Uzročnik je RNK virus iz skupine pikornavirusa. Za virus su primljivi domaći papkari ( govedo, svinja, ovca, koza ) te divlji papkari , a može se inficirati i čovjek. Postoji 7 tipova virusa ( O, A, C, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1 ).

            Izvor infekcije je bolesna životinja koja slinom izlučuje velike količine virusa. Bolest se dalje širi direktnim i indirektnim kontaktom. Čovjek može prenijeti virus na cipelama, odjeći, u kosi na velike udaljenosti. Životinje koje nisu primljive na infekciju ( psi, mačke, konji, štakori, miševi ) također mogu prenijeti virus. Virus se može širiti i vodom, hranom, prijevoznim sredstvima, vjetrom.

            Na mjestu ulaska virusa u organizam razvije se primarna afta iz koje se virus proširi po organizmu, dolazi do viremije i izbijanja sekundarnih afta.

            Klinička slika: inkubacija traje 2 – 8 dana.

Govedo: povišena temperatura ( 41°C ) kroz 1-2 dana, smanjen apetit, slinjenje, zacrvenjena sluznica usta. Zatim se pojave mjehurići veličine oraha do jajeta na unutrašnjoj strani usana, po jeziku, zubnom mesu i nepcu. Slinjenje se pojača, mjehurići popucaju, a na njihovom mjestu ostaju erozije. Istovremeno se pojavljuju i promjene na papcima i po sisama. Zbog promjena na papcima, životinja teško hoda, šepa i uglavnom leži. Većina životinja ozdravi nakon 3-4 tjedna. Postoje i teži oblici sa degeneracijom srčanog mišića.

Kod ovaca i koza slika bolesti je slična, ali bolest ima blaži tok.

Kod svinja bolest je najčešće lokalizirana na papke. Životinja šepa , a dolazi i do oštećenja skeletne i srčane muskulature.

            Bolest se dokazuje u laboratorijima serološkim metodama ( RVK ) pri čemu je potrebno odrediti tip virusa.

            Liječenje oboljelih životinja se ne provodi. Prilikom pojave bolesti primjenjuje se «stamping out» metoda kod koje se neškodljivo uklanjaju sve životinje koje su bolesne i sumnjive na oboljenje. Provode se i stroge zakonske mjere u zaraženom području.

Govedo-erozije po jeziku i sluznici usta
Govedo-erozije po papcima i međupapčanom području
Ovca-erozije po jeziku i sluznici ustiju
Svinja-erozije po rilu
Svinja-erozije po papcima i okolini
Mario-veterina©2003