Bedrenica-Antraks

Bedrenica je septikemijska zarazna bolest,pretežno biljoždera, ali i čovjeka-ZONOZA.Uzročnik je Bacillus anthracis, Gram pozitivna bakterija koja tvori vrlo otporne spore.
-Bacillus anthracis tvori spore koje su u tlu infektivne i desetke godina-"BOLEST TLA"-biljožderi se zaraze na kontaminiranim pašnjacima, sijenom sa kontamiranih livada, zaraženom pitkom vodom i sl. Mesožderi se mogu zaraziti ako jedu kontaminirano meso. Infekt ulazi u organizam per/os, umnaža se najprije u limfnim čvorovima, a svojim toksinima oštećuje parenhimatozne organe, a kasnije nastaje septikemija. Inkubacija traje od 1-3 dana. Razlikujemo perakutni, akutni, subakutni i kronični tok bolesti. Perakutni oblik-traje nekoliko sati, sa simptomoma moždane apopleksije(vrtoglavica, teturav hod, škripa zubiju, te krvarenje iz prirodnih otvora)-uginuće za  nekoliko sati u grčevima-najčešće od perakutnog oblika oboljevaju ovce. U akutnom i subakutnom obliku dobro je izražen opći infekciozni sindrom(T-40-42), učestalo disanje i bilo, neveselost, inapetencija, te drhtanje mišića lopatice i bedra. U grlu se javlja grlišni edem, te karbunkuli na koži. Sluznice su cijanotične s krvarenjima, javlja se miokarditis, plućni edem, i krvavo mokrenje. Životinja ima i simptome od probavnog sustava, eventualno ekscitacije i grčeve.Letalitet iznosi oko 90%. Dijagnostika je serološka, Ascolijevom reakcijom ili gel-difuzijskom precipitacijom. Liječenje se provodi seroterapijom, bedreničnim homolognim serumom koji se aplicira i/v, te antibioticima pencilinom i teramicinom. Profilaksa-neškodljivo uklanjane lešina i aktivna imunizacija svih primljivih životinja.
Čovjek  je prijemljiv za bedrenicu(zonoza), a klinički se manifestira u kožnom, crijevnom i plućnom obliku. U Hrvatskoj je od 1950-1970 godine obolilo od bedrenice 1221 čovjek, a umrlo je 13 oboljelih bolesnika.
©Mario-veterina 2002