S P L E N E K T O M I J A

   Ovaj klinički slučaj odvijao se kao u najboljim američkim filmovima o hitnoj službi. Pas pasmine labrador retriver, crne boje, muškog spola, star oko šest godina došao je u ambulantu oko 18,00 sati sa simptomima dugotrajnog mršavljenja, inapetencije i nekontroliranog kapanja mokraće sa jakim abdominalnim bolovima. Napravljena je krvna dijagnostika, sa Rtg- pretragom, da bi pas završio na operaciji i već oko 22,00 sata odlazi iz ambulante bez slezene. Za četri sata, pregled, dijagnoza, operacija i pasa zdrav odlazi kući. Drugi dan dolazi na postoperativni tretman, veselo ulazi u ambulantu kao da mu se ništa nije desilo. Ovo nije bajka a vjerovatno znate i zašto, sve štima ali nije pekinezer. Možda ovo može biti i preporuka našem zdravstvu, samo ne preko socijalnog.
Sedacija, narkoza i priprema oper.polja. Rez kroz kožu, potkožno mišićje i peritoneum. Otvaračem širimo ranu kako bi dobili više prostora za rad. Lijepo vidljiva kurvatura želudca sa dijelom povećane slezene koju prekriva djelomični inflamatorno-nekrotični omentum.
Slezena trostruko neoplastična, jednim djelom radi narkoze a drugim radi nekrotično destruktivnih promjena po njoj.
Nekrotično-inflamatorno neoplastičke promjene po slezeni.
Podvezivanje krvnih žila i amputacija patološki promjenjene slezene.
Nakon uklanjanja slezene, odstranili smo i dio omentuma koji je bio patološki promjenjen. Pas je podvrgnut postoperativnom tretmanu, antibioticima i obilnim infuzijama kroz sedam dana, nakon čega je otpušten sa terapije. Ukoliko imate sličnih problema od 18 do 22 stojimo vam na raspolaganju. Sretno.
©Mario-veterina 2003