Ruminotomija-ambulantna klinika

Jednog prohladnog i kišovitog četvrtka, imali smo klinički slučaj koji se danas rijetko susreće, a ujedno je i lijep primjer kolegijalne suradnje Veterinarskih ambulanata "Mario-veterina" d.o.o., "Mošćenice-vet" d.o.o, te Ambulantne klinike Veterinarskog fakulteta iz Zagreba. Radilo se o jednoj kravici koju su liječili kolege iz Ambulante magistra J.Radenića pod simptomima učestale recidivirajuće indigestije popračene iznenadnim količnim bolovima. Pregledavši kravu ustanovili smo uzrok takvom stanju, strano tijelo metalnog porijekla smješteno u anatomskom području kapure. Idealna prilika da kolege studenti prisustvuju ruminotomiji u terensko ambulantnim uvjetima. Tako je i bilo, lagana kišica sa prohladnim vjetrom dodatno je dopunila romansu otvorenog kravljeg buraga sa svim mirisima koji su se širli oko nas. Idealno pitanje, za njih i neke druge; majko da li ja zaista želim biti doktor za kravice?
Internistička obrada kravice, detekcija metalnog predmeta s detektorom u području kapure.
Kolega Robert, iz stare škole prof.Jakovca, pobrinuo se za instrumentarij. Sedacija pacijenta sa "Xilapanom".
Budući veterinarski tehničari iz Petrinjske Veterinrske škole, na stručnoj praksi. Kolege studenti iz Poljske.
Doc.dr.T.Babić, jedan od izuzetno dobrih kirurga, posebno pri kirurškim zahvatima na govedima. Saša priprema operaciono polje; brijanje, odmaščivanje, dezinfekcija i dr.
U pozadini ekipa iz "Mošćenice-vet" d.o.o. Čavrljanje u pozadini, mislim da Lea Krivošić nešto smjera, znam objavit će ovo u Većernjaku, ajoj.
Pripremljeno operaciono polje, lokalna infiltraciona paravertebralna anestezija sa prokainom.
Početak operacije, kožni rez, rez kroz potkožje, te otvaranje peritoneuma.
Otvoren abdomen, sa lijepo vidljivom dorzalnom buragovom vrećom.
Pogled u unutrašnjost kravice, maternica u kojoj se nalazi mali telek star minus sedam mjeseci. Tko zna o čemu razmišlja naš kirurg, možda to ne kuži ni Tarik Filipović u Milijunašu. Zamislite osječaj, vaša ruka u kravičinoj utrobi, bori se da ju crijeva ne zapetlju, a vi razmišljate o milijun kuna.
Županijski vet.inspektor Luka Grbeša, ajme gospe ne bu dobro. Tko zna kakvo će Rješenje pisat nakon ovog. Mislim da odoše moje koncesije za cijepljenje.    Postavljanje fikstora za burag.
Postupak fiksacije buraga prije otvaranja, a sve u cilju kako ne bi sadržaj buraga zagadio trbušnu šupljinu.
Nakon provjerene fiksacije, otvoren burag sa lijepo vidljivim i aromatično mirišljavim sadržajem.
Gužva pred golom. Uklanjanje buragovog sadržaja, kako bi mogli napraviti endoruminalnu pretragu.
Kako bi gužva pred golom bila manja još smo malo secnuli želudček. Nakon toga kolegica je bez straha gurnula svoju rukicu u nepoznato.
Sretno i veselo ozračje na licu našeg kirurga, kao da imate 500 tisuća kuna i znate odgovor na slijedeće pitanje a bojite ga se glasno izreći. I to je ono, na našem magnetu bio je odgovor na sva pitanja.
Jedan mali grbavi i hrđavi čavlek u kravljem želučeku bio je uzrok cijele ove ceremonije. No žemske ko žemske ne vjeruju našem kirurgu pa idu i one po milijunček, al figa. Srećom da kolegica nema masku za ronjenje, haha.
Hajdemo sad isto samo na drugu stranu.          Pranje i peglanje.
Zatvaranje butige, prvo peritoneum, pa potkožno mišićje, i na kraju kožica od koje obično dobiješ žuljeve.
I najljepše na kraju. Sumiranje zaključaka, vrući odojak, luk, sokići, i da dalje ne nabrajam, naravno sve to bez milijun kuna. Ali tko zna ?

A nakon kraja Županijski piše zapisnik, čudi me zašto se cvijeće suši ovih dana. Vjerojatno nema kiše.

Sad za ozbiljno, nadamo se da će naša kravica ubrzo ozdraviti i oteliti lijepo i zdravo tele, mislim da je ona kolegica koje se cijela uvukla u kravu rekla da je pipala muško tele. Pitam se po čem to zna, ah da ima debele noge.
©Mario-veterina 2003