Hrabri pekinezer

Oko 22 sata dobili smo poziv za hitnu intervenciju. Po priči vlasnice saznali smo kako pekinezer krvari iz prednje noge nakon kratkotrajne šah mat borbe sa njemačkim ovčarom. Vlasnicu sa psom uputili smo u ambulantu. Kroz destak minuta pekinezer je bio na operacionom stolu. Iz anamneze vlasnice saznajemo kako je došlo do kratkotrajne borbe njenog ljubimca sa njemačkim ovčarom. Jedan ugriz i dva zamaha glavom bila su dovoljna da pekinezera totalno demuliraju. Postavili smo radnu dijagnozu, traumatski pneumotoraks sa vrlo velikim rizikom ugibanja životinje. Psa smo anestezirali, i hodu napravili ostale pretrage nužne za operaciju. Pluća smo ventilirari sa velikim protokom i koncentracijom kisika. Odmah nakon stabilizacije pacijenta i pripremne faze pristupili smo operaciji, što se kasnije pokazalo presudno. Danas je pekinezer skinut sa terapije i super funkcionira. Samo ne znam da li se sprema na revanš ili će tu malu uvredu olako zaboraviti.
Traumatske ugrizne povrede s lijeve strane grudnog koša sa perforacijom plućne pleure i otvorenom komunikacijom sa vanjskom okolinom.
Uslijed jake sile ugriza i udarca njuškom došlo je do frakture četri rebra i dijela sternuma. RTG-lijepo vidljivo.
Pri udisaju u području slomljenih i dislociranih rebara nastaje ružno uleknuće kože i muskulature veličine kokošjeg jajeta.
Otvorivši kožu i mišičje dolazimo do frakturiranih i dislociranih rebara. Lijevo plućno krilo djelomično u atelektazi, kompaktno i bez povreda. Srećom desna plovica pluća bila je neozlijeđena što nam je olakšalo posao. Prvo su rekonstruirana rebra te potom zatvorena grudna šupljina sa pleurom.
Zatvaranje mišićja i kože izgledalo je kao dječja igračka u usporedbi sa zatvaranjem pleure i održavanjem disanja i funkcije lijevog plućnog krila.
Završetak operacije, obilan protok kisika, te buđenje. U međuvremenu smo iz lijeve polovice grudne šupljine izvukli zrak koji je pod pritiskom ušao iz okoline. Tako je djelomično atalektirana lijeva plovica pluća mogla poprimiti svoj fiziološki volumen. Pekinezer je desetak dana podvrgnut postoperativnoj antibiotskoj terapiji. Kasnije su izvađeni konci, uz preporuku umjerenog treninga za povratni meč. Sretno.
©Mario-veterina 2003