Pekinezer-propucavanje nadlaktične kosti

Pekinezer, a uz to i vlasništvo policajca, nije imao sreće. Zločesti susjed propucao ga je malokalibarskim magnum metkom kroz lijevu nadlakticu. Ali valjda zato što je pekinezer, skoro da mu nije bilo ništa. Mala rupica sa obje strane lijeve nadlaktice, i prepiljena lijeva nadlaktična kost sa koštanim defektom širine oko jednog centimetra. Uz to u mišićima iste nadlaktice oko sto grama olova i obilje slijepljene dlake oko rane umrljane gnojnim iscjedkom. Sve to nije spriječilo ratobornog pekija da nas skoro sve rastjeruje po ambulanti i grize. Srećom mala mrvica Domitora, intramuskularno bila je efikasnija od magnum metka, nakon pet minuta zaspao je ko mala lokomotiva. Hrkanje se čulo do trećeg susjeda. To je bio jedini način da ga pregledamo i poslikamo. Dok se on probudi ispričat ću vam jedan vic o policajcu i ribi: Ulovio policajac ribu i izvukao ju iz vode. Prestrašena riba ga gleda i moli za samilost. No policajac izvadi palicu i počne ju tući, dok ga prestravljena riba pita: pobogu zašto me tučeš. U ime zakona priznaj gdje su ostale ?                                                     Nakon ovog vica postalo mi jasno zašto nas peki grize, sigurno hoće priznati tko ga je upucao.                                                                 

Profilna projekcija-koštani defekt u središnjem dijelu lijevog humerusa sa obiljem koštanog iverja i djelića krhotina projektila metka.
Priprema za operaciju-sedacija, inhalaciona narkoza sa maskom.     Priprema operacionog polja.

            Ulazna rana.

        Izlazna rana. Rez po koži i odvajanje mišićnih dijelova po slojevima.
Čišćenje rane od krhotina kostiju i metka, sa obilnim ispiranjem i uklanjanjenm nekrotičnih djelova tkiva. Tamponiranje i uklanjanje krvi i sukrvice.
Postavljanje pinova, po dva u svaki koštani okrajak. Centriranje pinova u ravnini.
Zatvaranje mišića i kože po slojevima. Generalna repozicija i namještanje u što pravilniji anatomski položaj humerusa.
Povezivanje pinova sa metilmetakrilkatom. Paralelno sa humerusom da održe anatomski položaj, i podužno kako bi spriječili rotaciju. Peki je podvrgnut antibiotskom postoperativnom tretmanu. Nakon dva dana injekcija više mu ne možemo prići ni mi ni vlasnik. Više ne pomaže ni u ime zakona. Jedino nam preostaje da mu u neki masni zalogaj sakrijemo tableticu.Već nakon tjedan dana peki trči na propucanu nogu, kao da se to dogodilo susjedu a ne njemu. Susjed- to će biti u drugom poluvremenu zatvoreno za javnost...
©Mario-veterina 2002